קורסים

הקורסים הניתנים במסגרת כלל-פקולטטית הם:
1009.1555        מבוא לסטטיסטיקה ולניתוח נתונים
1009.1102        מבוא לכלכלה ללא כלכלנים[1]
1009.1820        מבוא לפסיכולוגיה למדה"ח
1009.1840        שיטת המשפט הישראלי[2]
1009.1880        מקורות היסטוריים ואינטלקטואליים של מדעי החברה
1009.3333        הפרקטיקה של זכויות אדם בישראל

תיאור הקורסים

1009.1555.01  מבוא לסטטיסטיקה ולניתוח נתונים

מטרת הקורס להקנות מושגי יסוד בניתוח כמותי של נתונים: תאור, ניתוח והסקה סטטיסטית, תוך פיתוח היכולת לבצע זאת באופן עצמאי על ידי שימוש במחשב.

משך הקורס 3 שעות הרצאה 2 שעות תירגול (בחדרי המחשב)

דרישות הקורס/מטלות: מידי שבוע יינתן, בשעת התרגול, תרגיל אותו יש להגיש בשבוע העוקב.

הרכב הציון הסופי:

1) בחינה מסכמת בסוף הסמסטר - 80%;

2) בוחן SPSS בחדר מחשבים בסוף הסמסטר - 15%; לבוחן אין מועד ב' ואין עליו ערעור

3) הגשת תרגילים אשר כוללים שאלות ב- SPSS  ושאלות פרונטאליות - 5%;
   הניקוד על התרגילים הוא
כדלקמן:

· תלמיד שמגיש בין 0 ל- 3 תרגילים מקבל 0 נקודות עבור הגשת התרגילים

· תלמיד שמגיש 4 תרגילים ויותר מקבל נקודה אחת עבור כל תרגיל מוגש (עד למקסימום של 5 נקודות)
. חלק מהתרגילים כוללים שאלות שיש לבצע ב-SPSS. תרגיל שמוגש ללא ביצוע של שאלות SPSS
  (אם ניתנו כאלה) לא יירשם כהוגש.

1009.1102.01  מבוא לכלכלה ללא כלכלנים
מטרת הקורס היא להציג את העקרונות הבסיסיים של הניתוח המיקרו כלכלי, בין היתר ידונו בקורס הנושאים הבאים:

-          עלויות אלטרנטיביות, עקומת התמורה של המשק, יתרון יחסי.

-          הקצאת מקורות על פי קריטריונים כלכליים.

-          ניתוח התנהגות יצרנים תחרותיים.

-          ביקוש והיצע וקביעת מחירי השוק בשווקים תחרותיים.
-          שוק העבודה ושוקי גורמי הייצור הנוספים.

-          התערבות הממשלה במשק , כולל התערבות במדיניות סחר חוץ.
-             תוצר וצמיחה.

1009.1820.01  מבוא לפסיכולוגיה למדה"ח
הקורס מיועד להקנות היכרות עם תחומי הפסיכולוגיה השונים, הממצאים העיקריים בכל תחום ויישומיהם. התנהגות אנושית תיבחן ממספר פרספקטיבות: ביולוגית, התנהגותית, קוגניטיבית, דינמית. בין הנושאים: מערכת העצבים, למידה וזיכרון, תפיסה וחשיבה, מוטיבציות ורגשות, תאוריות אישיות, הערכת אישיות, פסיכופתולוגיה, פסיכותרפיה.
כל תלמיד חייב להשתתף ב-5 שעות ניסוי במהלך הסמסטר בו הוא לומד את הקורס. תלמיד אשר לא ישלים חובה זו לא יהיה זכאי לקבלת ציון בקורס.

1009.1840.01  שיטת המשפט הישראלי
הקורס יעסוק בעקרונות הכלליים של שיטת המשפט הישראלי. במסגרתו יידונו הנושאים הבאים: עקרונות היסוד של השיטה המשפטית; משפט וחברה, משפט וכלכלה, משפט ומערכות הממשל; מקורות המשפט הישראלי; הפרדת רשויות נוסח ישראל; שלטון החוק באזרח ובשלטון; הכנסת; הממשלה; הרשות השופטת; נשיא המדינה; ביקורת חוץ-שיפוטית וביקורת שיפוטית על רשויות השלטון; חרויות היסוד של האזרח; זכויות אזרח ודמוקרטיה; ענפי המשפט.

1009.1880.01  מקורות היסטוריים ואינטלקטואליים של מדעי החברה
קורס זה מפגיש את הסטודנטים עם סוגיות יסוד העומדות בבסיס ההגות של מדעי החברה ועם ציוני דרך מרכזיים בתולדות החשיבה המערבית. הדגש יושם על תפישות שונות של הטבע האנושי, החברה, צדק, חוק, כוח וריבונות, כאשר המטרה היא לבחון את האידיאות העיקריות שעיצבו את תודעת האדם המודרני ואת התנאים המקדימים להתפתחותם של תחומי הידע השונים במדעי החברה. הקורס מבוסס על פרספקטיבות משלימות של המרצים תוך שהוא מאפשר חיתוכים בין הפרספקטיבות השונות. הקורס מורכב משלושה חיתוכים: חתך ההיסטורי, חתך אונתולוגי וחתך אפיסטמולוגי.

1009.3333.01 הפרקטיקה של זכויות אדם בישראל

קורס בחירה לתלמידי סוציולוגיה, מדע המדינה, ותקשורת

במהלך שיעור זה ננסה לנתח ולפרק את המונח הכולל "זכויות אדם". ב-60 שנה האחרונות התחוללה בעולם "מהפכת זכויות", ברמה הבין לאומית הפך שיח זכויות האדם (לפחות דקלרטיבית) לשיח דומיננטי ומרכזי, בישראל השיח המשפטי על זכויות אדם החל לצבוא תאוצה רבה מאז נחקקו שני חוקי יסוד בשנת 1992, שינוי אשר כונה מאוחר יותר בשם "המהפכה החוקתית". בחלקו הראשון של הקורס ננסה להתחקות ולהבין מה כולל המונח הרחב של "זכויות" מתוך "זכויות האדם", תוך התמקדות בישראל, בין היתר נבחן מהן הזכויות הנכללות ב"מהפכה החוקתית" ומה נותר מחוצה לה, וכיצד משפיעה בחירה זו על אי השוויון בחברה הישראלית.

בחלקו השני של הקורס נעסוק במרכיב "האדם" ננסה לבאר מונחי מפתח מרכזיים כמו עוני, הדרה  והעצמה. כמו כן נכיר את המגזר השלישי וננסה לעמוד על הכלים המרכזיים של ארגונים לשינוי חברתי בניסיון להשפיע על שיח הזכויות ועל הדילמות המלוות אותן.

השיעור ינסה להעניק מסגרת תיאורטית ומושגית רחבה להתנדבות השבועית בארגוני זכויות האדם.

הקורס ייחשב לתלמידים כקורס בחירה בהיקף של  3 ש"ס .

[1]       תלמיד, שבתכנית לימודיו כלול הקורס מבוא למיקרו כלכלה, או מבוא למאקרו כלכלה או
            יסודות הכלכלה אינו רשאי ללמוד קורס זה.

[2]       ייחשב ע"י הפקולטה למדעי החברה כקורס חופף לקורס "יסודות המשפט" הניתן בפקולטה
           לניהול.